Ministri budú rokovať o posilnení NBS, eurofondoch aj o cyklotróne

12.03.2014 Bratislava

Bratislava 12. marca (TASR) – Národná banka Slovenska (NBS) by mala mať väčšie kompetencie pri dohľade nad finančnými domami.

Do novely zákona o bankách sa totiž implementujú viaceré smernice Európskej únie (EÚ), ktoré majú zabezpečiť väčšiu kontrolu nad bankami zo strany dozorných orgánov aj zlepšenie fungovania bánk a investičných spoločností. O návrhu novely zákona o bankách by dnes mala rokovať vláda.

Nové regulačné požiadavky sa budú vzťahovať na všetky banky v EÚ, vrátane tých slovenských. "Zavedením prísnejších požiadaviek pre banky a obchodníkov s cennými papiermi sa zníži riziko ich zlyhania, čo prispeje k vyššej stabilite finančného systému v rámci Slovenskej republiky, ako aj v rámci celej Európskej únie," uviedol v návrhu rezort financií.

Tempo čerpania eurofondov sa v druhom polroku minulého roka zvýšilo u takmer všetkých operačných programov (OP), ktoré vláda označila za rizikové. Uvádza sa to v správe o plnení akčných plánov na zrýchlenie čerpania a implementácie OP ku koncu roka 2013, o ktorej dnes rovnako budú ministri diskutovať.

Najvýraznejší pokrok zaznamenal podľa dokumentu OP Informatizácia spoločnosti. Tempo jeho čerpania v sledovanom období stúplo o 2,77 percentuálneho bodu (p. b.) mesačne na úroveň 45,97 %. Darilo sa aj OP Doprava s nárastom o 1,66 p. b. na 45,87 %. Tento operačný program vyčerpal oba záväzky rokov 2010 a 2011 a ako jediný rizikový OP už splnil aj záväzok roku 2012.

Jedinou spoločnou implementačnou agentúrou pre fondy EÚ, ktorých riadiacim orgánom je Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, sa od januára tohto roka stala Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). Vyplýva to z informatívneho materiálu, s ktorým sa dnes oboznámi vláda.

Slovensko bude pokračovať v rokovaniach s Ruskom o založení spoločného podniku súvisiaceho s projektom Cyklotrónového centra (CC) SR tak, aby vyhovoval obom stranám. Ruská strana má predstavu, že sa bude skladať z dvoch častí, a to z lineárneho elektrónového urýchľovača a cyklotrónu ako centra kolektívneho využívania. Toto sa však podstatne líši od slovenskej vízie. Na Slovensku, konkrétne v Ružomberku, už totiž lineárny elektrónový urýchľovač existuje.

"Rozdelenie projektu na dve časti by nebolo prínosným riešením aj preto, že ministerstvo školstva už má víziu efektívneho využitia samostatného projektu lineárneho elektrónového urýchľovača," konštatuje sa v návrhu ďalšieho postupu v projekte Cyklotrónového centra, o ktorom dnes budú diskutovať ministri.
 

Vyberte región